بوی بد دهان مشکل شایعی است که ممکن است اکثر افراد در سنین مختلف به آن مبتلا شوند . تخمین زده می شود که از هر 4 نفر یک نفر به بوی بد دهان مبتلا می شود. بوی بد دهان ناشی از عوامل مختلفی است. در اغلب موارد، علل بوی بد دهان ناشی از باقی ماندن غذا در دهان، دندان، زبان، لثه و ساختارهای دیگر و تجمع باکتری است همچنین در هنگام استفاده از براکت ها در ارتودنسی ثابت به علت باقیماندن غذا در بین براکت ها ممکن است به بوی بد دهان مبتلا شوید. سلول های باکتریال زنده و مرده یک ترکیب سولفوری را آزاد می سازند که میتواند علت بوی بد دهان شما باشد. خوشبختانه درمان بوی بد دهان دشوار نیست. با انجام برخی از اقدامات ساده بهداشت دهان و دندان و چند تغییر جزئی در شیوه زندگی شما میتوانید بوی بد دهان را از بین ببرید.
در صورتی که علیرغم تلاشها برای اصلاحات رژیم غذایی و بهداشت دهان و دندان احساس میکنید بوی بد دهان مزمن دارید باید به دندانپزشک مراجعه کنید. شما باید با دندانپزشک خود در مورد رویکرد بهداشت دهان و دندان صحبت کنید و در مورد چگونگی مراقبت بهتر از دندانهایتان با او مشورت کنید. پزشک ممکن است تشخیص دهد که مبتلا به تنفس بد بو یا بوی بد دهان مزمن هستید. پزشک ممکن است به شما توصیه کند که اصلاحاتی در بهداشت دهان و دندان و رژیم غذایی خود انجام دهید تا با بوی بد دهان مقابله کنید.
[sv slug=”alert”]در کلینیک دکتر بزرگ و دکتر محمدی نژاد برای رفع و درمان بوی بد دهان اقدامات زیر انجام میشود.
- دستورالعمل هایی برای حفظ بهداشت دهان و دندان
- توصیه هایی در ارتباط با پاکسازی زبان به بیمار
- دستورالعمل هایی در ارتباط با پاکسازی دندان مصنوعی
- لثه درمانی، درمان احتمالی با آنتی بیوتیک
- خارج سازی پوسیدگی و چرک دندان
- ترمیم دندان شکسته یا دارای عیب
- خارج سازی سومین دندان آسیاب با فلپ لثه
- درمان برفک دهان
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره تلفنهای 02122027384 و 02122023658 تماس حاصل فرمایید.[sv slug=”alert1″]
علل بوی بد دهان
از عوامل مهم در بوی بد دهان می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- علت بوی بد دهان ممکن است مربوز به پوسیدگی دندان باشد. در صورتی که پوسیدگی دندان در حال پیشرفت است، غذا در این فضا گیر می کند و بوی نامطبوعی ایجاد می کند. پس باید سریعا برای درمان دندان پوسیده اقدام کرد.
- بیماری لثه اغلب باعث بوی بد و یا مزه بد مستمر در دهان می شود و این نشان دهنده این است که به بیماری لثه مبتلا شده اید ، که ممکن است منجر به جراحی لثه گردد .
- محصولات ساخته شده از تنباکو باعث ایجاد بوی بدن دهان، لکه افتادن دندان ها، کاهش توانایی چشیدن غذا یا التهاب بافت های لثه و خونریزی لثه می شود.
- بوی بد دهان همچنین نشانه این است که بیماری وخیمی مثل عفونت مجاری تنفسی، سینوزیت مزمن،آبریزش از عقب بینی، برونشیت مزمن، اختلال در دستگاه گوارش، بیماری کبد یا کلیوی عفونت لثه و یا دندان دارید.
- بوی بد دهان علاوه برعفونت دندان و یا لثه ممکن است ، ناشی از داروهایی است که مصرف می کنید، برای مثال عامل های سیستم عصبی مرکزی، داروهای ضد پارکینسون، آنتی هیستامین ها، داروهای ضد روان پرشی، داروهای ضد کولینرژِیک، داروهای مسکن، داروهای ضد فشار خون و داروهای ضد افسردگی .
همیشه به راحتی نمی توان مشخص کرد که فرد دهان بد بویی دارد یا خیر.ممکن است افراد دیگر زودتر متوجه این موضوع شوند و اطلاع دادن آن به شما برای آنها دشوار باشد. یک آزمایش ساده برای اطمینان پیدا کرد از این مساله که دهان بد بویی دارید این است که با پشت زبان خود قسمت داخلی مچ دست خود را خیس کنید و چند ثانیه ای صبر کنید تا بزاق خشک شود. در صورتی که مچ دست شما بوی نامطبوعی بدهد، احتمالا تنفس بد بویی نیز دارید.
علل دیگر بوی بد دهان
آیا سنگ لوزه میتواند باعث بوی بد دهان شود
سنگهای لوزه تودههایی از غذای کلسیمی، خلط و باکتری هستند که در لوزهها جمع میشوند، و میتوانند مانند لکههای سفید دیده شوند. آنها اغلب با عفونت گلو مانند گلو درد چرکی اشتباه گرفته میشوند، هرچند گاهی اوقات آنها به قدری کوچک هستند که در آینه قابل مشاهده نیستند.
سنگهای لوزه اغلب بیضرر هستند، اما منجر به بوی بد دهان میشوند. در صورتی که یک لکهی سفید را روی لوزهی خود دیدید، آن را به آرامی با یک گوش پاککن پاک کنید (مراقب باشید راه گلویتان را مسدود نمیکنید و فشار زیادی نیز وارد نکنید). در صورتی که تکهی سفید تخلیه شد و به شکل آب یا چرک بود، احتمالا عفونت لوزه دارید؛ با این حال در صورتی که تخلیه نشد یا به شکل یک تکهی جامد مایع سفید بیرون آمد، احتمالا سنگ است. آن را بو کنید تا مطمئن شوید. همچنین ممکن است متوجه یک مزهی فلزی در دهان خود شوید یا هنگام بلعیدن غذا احساس انسداد در گلوی خود کنید.
هنگامی که سنگهای لوزه خیلی بزرگ و سیمپتوماتیک هستند، جراح باید آنها را حذف کند. در موارد خاص، یک پزشک قادر خواهد بود این روش نسبتا ساده را با استفاده از یک عامل بیحس کنندهی موضعی انجام دهد. بنابراین بیمار نیازی به بیهوشی عمومی ندارد.
آیا بیماری دیابت باعث بوی بد دهان میشود؟
در صورتی که مبتلا به دیابت نوع 2 هستید، این عارضه ممکن است باعث شود بدن شما به جای گلوکز چربی بسوزاند، که باعث آزاد شدن کتونها میشود که یک ماده شیمیایی است که منجر به بوی بد دهان میشود. بوی بد دهان میتواند ناشی از متفورمین، داروی دیابت نوع 2، باشد. در صورتی که متفورمین مصرف میکنید با پزشک خود درباره گزینههای درمان دیگر صحبت کنید.
آیا سنگ کلیه میتواند از عوامل دخیل در بوی بد دهان باشد ؟
به طور خاص، مزه و بوی دهان فلزی یا آمونیاک میتواند نشان دهندهی مشکلات شدید در کلیهها باشد. اگر این نشانه را دارید به پزشک مراجعه کنید.
چگونه از شر بوی بد دهان خلاص شویم؟
از روشهای موثر برای رفع بد بویی دهان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
رفع بوی بد دهان با درمان عفونت لثه
در دندانهای انسان بالغ درمان معمول برای بوی بد دهان با بر طرف کردن عفونت شروع میشود. درمان بستگی به میزان گسترش عفونت دارد. راه کار معمولا شامل استفاده از آنتی بیوتیکهایی مانند پنی سیلین است. دندان باز میشود تا محتوای عفونی در اتاق پالپ دندان حذف شوند. در صورت نیاز، برش و تخلیه در بافت نرم انجام میشود تا چرک بیشتری خارج شده و فشار ناشی از عفونت در حال افزایش از بین برود.
ترمیم حفرههای دندانها
اگر از بوی بد دهان مزمن رنج میبرید و نمیتوانید علت زمینهای را شناسایی کنید، یکی از علل، احتمالاً پوسیدگی دندان است. اکثر افراد علائم پوسیدگی دندان را تشخیص نمیدهند مگر اینکه پوسیدگی به حدی شدید باشد که عصب دندان را تحت تاثیر قرار دهد و باعث درد دندان شود یا دندانپزشک آن را در طول معاینه تشخیص دهد.
در مرحلهی اولیه پوسیدگی دندان ممکن است با استفاده از محصول فلوراید درمان شود. در حالی که این واقعا پوسیدگی دندان را بطرف نمیکند، میتواند از دندانها در برابر سایش بیشتر مینای دندان محافظت کند. مراحل پیشرفتهتر پوسیدگی دندان نیاز به این دارد که دندانپزشکان حفرههای داخل دندانها را ترمیم کنند. دندان پزشک ناحیه پوسیده شده دندان را حذف میکند و سپس دندان آسیب دیده را به شکل و عملکرد اولیه از طریق استفاده از یک ماده پر کننده به شکل اولیه در میآورد. اگر دندان پوسیده خیلی خراب شده باشد نمیتوان آن را نگه داشت، دندان پزشک باید آن را با یک دندان ساختگی به نام روکش جایگزین کند.
در مواردی که پوسیدگی بسیار شدید است و به مینای دندان نفوذ کرده و وارد پالپ دندان میشود، ممکن است دندانپزشک یک روش به نام عصب کشی را انجام دهد. پالپ آسیب دیدهی دندان، گاهی اوقات با عصب، حذف میشود. در موارد پوسیدگی بسیار شدید دندان، ممکن است لازم باشد کل دندان کشیده شود.
درمان برفک زبان با استفاده از اسکراپر یا تمیز کنندهی زبان
برخی از عفونتها مانند برفک میتوانند باعث ایجاد یک پوشش سفید روی زبان شوند که منجر به بوی بد دهان میشود. در اکثر موارد، بوی بد دهان ناشی از زبان میتواند از طریق فرآیند ساده تمیز کردن زبان به طور کامل و منظم، درمان شود. این روش اسکراپر دهان نامیده میشود و قبل یا بعد از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن انجام میشود. شما میتوانید اسکراپر زبان را در داروخانه محلی خود پیدا کنید. همچنین میتوانید از مسواک به عنوان اسکرابر زبان استفاده کنید و مواقعی که در طول روز مسواک میزنید با مسواک روی زبانتان را هم تمیز کنید. زبان شما یک زمین پرورش برای باکتریهاست و حذف این باکتریها به بهبود بوی دهان کمک میکند.
از اسکراپر زبان یا مسواک استفاده کنید و به آرامی زبان را تمیز کنید. با تمیز کردن زبان متوجه میشوید که غشاء سفید از روی دندان حذف میشود. زمانی که این غشاء سفید از روی زبان پاک میشود زبان صورتی و باطراوت به نظر میرسد.
دندانپزشک یک برنامه درمان بر اساس شرایط خاص شما و ماهیت عفونت برفک دهان برای شما ایجاد خواهد کرد. داروها عبارتند از شویندهی دهان ضد قارچی، قرصهای مکیدنی، کرمها و قرصهای خوراکی. در برخی موارد، ترکیبی از قرصهای خوراکی و مکیدنی برای درمان عفونتهای شدید استفاده میشود. 14 روز درمان با داروهای ضد قارچ ممکن است برای درمان عفونتهای شدید ضروری باشد.
روشهای طبیعی برای از بین بردن بوی بد دهان
با چند روش ساده و رعایت نکات بهداشتی دهان و دندان در منزل میتوانید از شر بوی بد دهان خلاص شوید:
دندانهایتان را به طور مرتب مسواک بزنید
دو منبع اصلی بوی بد دهان باکتریها و ذرات غذایی فاسد هستند. فضاهای بسیاری زیادی در محیط دهان وجود دارند که این ذرات فاسد شونده میتوانند در آنها جای بگیرند.
- مقدار کمی خمیر دندان را روی یک مسواک نرم فشار دهید و مسواک را با زاویه ۴۵ درجه روی لثهها بگذارد. دندانهای خود را در تمام جهات و با ضربههای کوتاه و ملایم مسواک بزنید و مراقبت باشید که فشار زیادی وارد نمیکنید و باعث تحریک لثهها نمیگردید. در صورتی که این کار به درستی انجام شود، مسواک زدن باید حدود سه دقیقه طول بکشد.
- حداقل 2 بار در روز دندانهایتان را مسواک بزنید و دهانتان را با دهانشویه بشویید و حداقل یکبار در روز نخ دندان کشید.
- مراقب باشید تمام نواحی دهان، از جمله لثهها و زبان، و نه فقط دندانهای خود را مسواک بزنید.
هر روز نخ دندان بکشید
نخ دندان کشیدن به اندازهی مسواک زدن برای سلامت دهان و دندان مهم است، و برای کاهش بوی بد دهان حتی مهمتر نیز هست. مانند مسواک زدن، نخ دندان کشیدن را نیز به یک عادت معمول در برنامه روزانهتان تبدیل کنید.
- در ابتدا ممکن است بیرون آوردن ذرات غذایی که بین دندانها و لثهها گیر افتادهاند باعث خونریزی لثه شود. اما با بو کردن نخ دندان بعد از خارج کردن آن از بین دندانها متوجه میشوید که این کار چه تاثیری دارد. شما خواهید دید (یا بو را حس کنید) منبع بوی بد دهانتان کجا است.
یک بار در روز از دهانشویه استفاده کنید
برای رفع بد بویی دهان باید روزی یکبار از دهانشویه استفاده کنید. میتوانید پس از خوردن غذا یا بین مسواک زدن و نخ دندان کشیدن از دهانشویه استفاده کنید. شما ممکن است به دنبال دهانشویههای تجاری باشید، گرچه باید از دهانشویههایی که حاوی الکل بالا و دیگر افزودنیها هستند اجتناب کنید، چرا که میتوانند دهان را خشک کنند که این امر میتواند منجر به بوی بد دهان شود. برای دهانشویه طبیعی، میتوانید دهان خود را با آب و چند قطره روغن نعناع شستشو دهید.
- همچنین میتوانید دهان خود را با چای سیاه یا سبز شستشو دهید. مطالعات نشان داده است که شستشوی دهان با چای سیاه یا سبز به سرکوب رشد باکتریهایی که منجر به بوی بد دهان میشوند کمک میکند.
- شویندهی دهان نباید به عنوان جایگزینی برای مسواک زدن و نخ دندان کشیدن محسوب شود.
آدامس بجوید
جویدن آدامس میتواند به رفع بوی بد دهان کمک کند زیرا عمل جویدن باعث تولید بزاق بیشتر میشود. با این حال برخی از آدامسها دارای توانایی بیشتری برای مبارزه با بد بویی دهان نسبت به دیگر انواع آدامسها هستند:
- آدامس با طعم دارچین به طور ویژه در کاهش تعداد باکتریها در دهان موثر است.
- به دنبال آدامس شیرین شده با زایلیتول (قند تنها خوراک باکتریهاست، و باعث بیشتر شدن مشکل بوی بد دهان میشود) باشید. زایلیتول یک جایگزین شکر است که در واقع از تکثیر باکتری در دهان جلوگیری میکند.
دهان خود را مرطوب نگه دارید
دهان خشک، دهان بدبویی است. به همین دلیل است که بوی دهان صبح بدتر است؛ آب را بین دندانهایتان از طرفی به طرف دیگر بچرخانید. آب لزوما تولید بزاق را افزایش نخواهد داد، اما دهان شما را تمیز میکند، و این برای شما خوب است.
مصرف غذاهای بودار را حذف کنید
بدن شما طعم و بوی غذاهایی که میخورید را جذب میکند، بنابراین غذاهای بودار تا چند ساعت پس از خورده شدن ماندگار هستند. این غذاها را از رژیم غذایی خود حذف کنید یا حداقل بعد از خوردنشان مسواک بزنید.
- سبزیجات در خانوادهی سیر مثل پیاز، سیر، تره فرنگی و پیازچه، دارای بوی تند و بد هستند. خوردن این غذاها و غذاهایی که با آنها تهیه شدهاند مانند هوموس یا کاری میتوانند باعث ایجاد بو در دهان شما شوند. با این حال، این غذاها نیز دارای مزایای سلامتی زیادی هستند، بنابراین به جای حذف آنها از رژیم غذاییتان، سعی کنید آنها را محدود به زمانی کنید که پس از خوردنشان تنها هستید، مثلا هنگام شام در خانه از این غذاها مصرف کنید.
- حتی مسواک زدن هم به اندازهی کافی بوی سیر خام و دیگر بوهای تند و تیز را از بین نخواهد برد: در واقع، بدن شما این غذاها را هضم میکند و بو وارد جریان خون و ریهها میشود و دوباره به شکل بوی بد به دهان باز میگردد! در صورتی که رژیم غذایی شما سرشار از این غذاها است، کاهش مصرف آنها (بدون آنکه آنها را کاملا حذف کنید) ممکن است برای از بین بردن بد بویی دهان موثر باشد.
کربوهیدرات بخورید
آیا میدانید که اگر در رژیم غذاییتان از کربوهیدرات کم مصرف کنید دهانتان بوی کتون میدهد. اساسا، از آنجایی که بدن شما به جای کربوهیدراتها چربی را برای انرژی تجزیه میکند، کتون تولید میشود که برخی از آنها در دهان آزاد میشوند. متاسفانه کتونها بوی بد میدهند و به همین ترتیب دهان نیز بوی بد میگیرد. در صورتی که دچار محدودیت سخت مصرف کربوهیدرات و یا هر رژیمی که بر سوزاندن چربی به جای کربوهیدرات تکیه دارد هستید، میان وعدههای غنی از کربوهیدرات سالم، مانند سیب و موز را در رژیم خود قرار دهید.
- علاوه بر این، میوههای حاوی ویتامین C بالا به شما در مبارزه با باکتریهای مضر بالقوهای که میتوانند باعث بوجود آمدن بد بویی دهان شوند کمک میکنند.
- این برای کسی که چه به دلیل اعتقاد مذهبی چه به دلیل مبتلا بودن به بیاشتهایی عصبی روزه میگیرد نیز اتفاق میافتد. اگر مبتلا به بیاشتهایی عصبی هستید بوهای بد دهان یکی از دلایل برای متوقف کردن گرسنگیتان است.
جعفری تازه را به وعده های غذایی خود اضافه کنید
جعفری بوهای بد دهان را از بین میبرد زیرا حاوی کلروفیل است که میتواند به عنوان یک رفع کنندهی طبیعی بوی بد برای دهان عمل کند. از جعفری تازه به عنوان یک چاشنی در کنار بشقاب غذای خود یا برای تزئین کردن غذایتان از جعفری استفاده کنید. شما همچنین میتوانید با ریختن چند مشت جعفری در دستگاه مخلوط کن، آن را همراه با آب میوه یا اسموتی مصرف کنید. سپس کمی از آن را بنوشید تا نفستان را تازه کند.
“کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است.”
4 پاسخ
اول باید فهمید بوی بد دهان منشاش کجاست که برای بسیاری از افراد سنگ لوزه است اما خودشون بی خبرن خوده من همین یکماه قبل فهمیدم سنگ لوزه دارم شروع کردم به آب جوش ولرم شده و نمک دریا و کمی جوش شیرین رو باهم مخلوط کردم و به عنوان دهانشویه استفاده کردم و غرغره کردم یبار قبل خواب و یبار هم اگه حوصله ام بکشه بعد از ناهار و دومین چیزی که واقعا برای رفع سنگ لوزه خوبه دمنوش عناب و پونه کوهی و آویشن هست هرکدوم رو پیدا کردید دم کنید عناب که خیییییلی خوبه واسه لوزه تو آب آشامیدنی هم میگن گلاب بریزید خوبه ولی خب گرونه من تهیه نکردم فعلا میگن ماساژ دادن گلو با روغن سیاهدانه همون قسمتی که لوزه درونش قرارداره خوبه ولی من چون ترسیدم موهای گلوم زیادبشه اینکارو نکردم فعلا. و اینکه صبح ناشتا و شب قبل مسواک یک قاشق غذاخوری عسل بخورید یعنی غذای اول و آخرتون عسل باشه غرغره جوشانده جو رو هم میگن مفیده البته من استفاده نکردم فعلا. سیر هم میگن خوبه تو آش بریزید و کلا سعی کنید گرمیجات بخورید
سلام
وقت بخیر
این مطالب که فرمودید من مرتب انجام میدم ولی بازم بوی بد دهان دارم
ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام . احتمالا دندان خراب دارید یا نیاز به جرمگیری دندانهایتان . در هر حال باید به دندانپزشک مراجعه نمایید. در صورت تمایل با کلینیک تماس بگیرید.
قبل از هرچیز به یاد داشته باشیم که :
شفا دهنده اصلی خداوند است .پزشک و دارو بهانه هستند
باسلام
بعد از رعایت بهداشت فردی .شاید این راه حل به درمان بوی بد دهان کسانی که راه های زیادی را رفته اند و به نتیجه نرسیده اند کمک کند.
قرص ” مترونیدازول ” را به مدت هفت تا ده روز .هر هشت ساعت یک عدد. یعنی روزی سه عدد بخورید .اگر بعد از پنج شش روز بوی بد دهان کم یا برطرف شد این نشانه خوبی است وشما باید بعد از ده روز اول که روزی سه قرص مصرف میکردید . به مدت یک ماه دیگر هم قرص مترونیدازول را با روزی دو عدد یعنی هر دوازده ساعت یک عدد ادامه بدهید.
اما اگر بعد از هفت هشت روز اول همچنان بوی بد دهان مثل اول بوده و تغییری نکرده است .علت آن میکروب و عفونت نیست و دلیل دیگری دارد وادامه مصرف قرص سودی ندارد. التماس دعا