تاثیر بیماری ایدز (HIV) بر سلامت دهان و دندان

dbdb

ویروس HIV و بیماری ایدز چه اثری دردهان به‌جا می‌گذارد؟


به خاطر ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن در مبتلایان به بیماری ایدز، این بیماری اثراتی بر روی سلامت دهان و دندان نیز خواهد داشت. مقابله با عفونت‌های ناشی از ویروس HIV و AIDS بسیار دشوار و زمان‌بر است. برخی از اثراتی که در پایین گفته‌شده‌اند نیز در افراد مبتلا به ضعف سیستم ایمنی بدن مشاهده می‌شود:

  • خشک شدن دهان یا زروستومی
  • متورم شدن غدد لنفاوی یا لنفادنوپاتی
  • برفک یا قارچ دهان
  • لکوپلاکیای مویی که با یک عفونت ویروسی مانند اپشتین بار ویروس (Epstein–Barr virus) ارتباط دارد.
  • سارکوم کاپوسی
  • عفونت‌های باکتریایی دهانی مانند بیماری لثه پریودنتال (عفونت لثه)
  • ورم غدد بزاقی
  • زخم‌های ناشی از تب‌خال یا هرپس سیمپلکس (Herpes simplex)
  • زگیل ناشی ازویروس پاپیلوم انسانی یا HPV
  • آفت یا زخم‌های دهانی

افراد مبتلابه ویروس HIV تغییرات بخصوصی را دردهان و وضعیت سیستم ایمنی‌شان تجربه می‌کنند. مشکلات دهانی متعددی وجود دارند که می‌توانند با مقاومت‌های مختلفی در یک سیستم ایمنی در ارتباط باشند. برخی مشکلات دهانی وجود دارند که هنگامی‌که سیستم ایمنی بدن شروع به ضعیف شدن می‌کند، مشهود می‌شوند. مشکلات دیگر دهانی در مراحل بعدی تحلیل رفتن سیستم ایمنی نیز بروز می‌کنند.

ملاحظات دندانپزشکی در بیماری ایدز

متخصص دندانپزشکی می‌تواند به شما نشان دهد که چگونه مراقب تغییرات دردهانتان باشید. وی همچنین طریقه‌ی صحیح انجام یک معاینه‌ی دهانی و مراقبت از آن تغییرات را به شما نشان خواهد داد. اگر متوجه برخی تغییرات شده‌اید، باید با دندان‌پزشک یا متخصصتان درباره‌ی آن صحبت کنید.

اگر مبتلابه عفونت ویروس HIV هستید، باید حتماً دو بار در روز دندان‌هایتان را مسواک بزنید، یک‌بار در روز نخ دندان بکشید، از دهان‌شویه‌های فلورایدی و خمیردندان فلورایدی استفاده کنید و هرگاه برایتان مقدور باشد، برای معاینه‌ی دندان‌ها به دندان‌پزشک مراجعه کنید. اگرچه سیستم ایمنی‌تان هنوز ممکن است از قدرت لازم برخوردار باشد، اما باید دو بار در سال به دندان‌پزشک مراجعه کنید. اگر سیستم ایمنی‌تان شروع به ضعیف‌تر شدن کرد، باید تعداد دفعات مراجعه را بیشتر کنید.

خشکی دهان یازروستومی، شایع‌ترین عوارض مصرف برخی داروهایی ست که برای کنترل بیماری ایدز و ویروس HIV مورداستفاده قرار می‌گیرند. براثر خشکی دهان، نسبت به پوسیدگی دندان، برفک دهان یا عفونت قارچی دهانی، عفونت و ورم و سایر بیماری‌های لثه آسیب‌پذیرتر خواهید شد. وقتی بزاق دهان کم باشد، مایع کمتری برای شستشوی غذاها، مواد قندی، باکتری‌ها و مواد اسیدی ناشی از باکتری‌ها وجود خواهد داشت. این مواد اسیدی می‌توانند موجب پوسیدگی مینای دندان شما خواهد شد. متخصص دندان‌پزشک شما می‌تواند یک دهان‌شویه‌ی فلورایدی، ژل فلوراید یا یک ماده‌ی جایگزین کننده‌ی بزاق را برایتان تجویز کند که می‌تواند خطرات پوسیدگی دندان و برفک دهانی را کاهش دهد.

ویروس HIV و بیماری ایدز چه اثری دردهان کودکان به‌جا می‌گذارد؟


برفک دهانی یک مشکل بسیار شایع در کودکانی است که به ویروس HIV مبتلا هستند. برفک دهانی را می‌توان با استفاده از دهان‌شویه‌های دارویی درمان کرد. داروهای بسیار زیادی به کودکان مبتلا به ایدز داده می‌شود و این داروها معمولا حاوی قند زیادی هستند. وقتی کودکان این داروها را مصرف می‌کنند،حتما باید دهانشان را بشویند تا از پوسیدگی دندان جلوگیری شود. پوسیدگی دندان، یک مشکل بسیار جدی برای کودکان مبتلا به ایدز است زیرا می‌تواند منجر به عفونت و  درد دندان و مشکل جویدن غذا شوند، ازاینرو باعث کم وزن شدن کودک و سوءتغذیه آنها می‌شوند.

در مطب دندانپزشکی چه کارهایی انجام خواهد گرفت؟


همیشه باید دندانپزشکتان را در جریان وضعیت بیماریتان قرار دهید. علاوه براین، باید دندانپزشکتان را جزئی از تیم پزشکیتان درنظر بگیرید. دندانپزشک شما باید همه چیز را درباره‌ی بیماریتان بداند. این شامل وضعیت ایمنی بدن، داروهای مورد استفاده و دوز مصرفی آنها می‌شود.

معمولا، افراد مبتلا به ویروس ایدز، قبل از درمان دندانپزشکی نیازی به مصرف آنتی بیوتیک ندارند. اگر تعداد گلبول‌های قرمز خون یا تعداد نئوتروفیل شما پایین باشد، دندانپزشک ممکن است از  داروهای آنتی بیوتیک برای شما استفاده کند. اگر دچار مشکلی مانند نئوتروپنی باشید ممکن است به داروی آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید. اگر دندانپزشک شما مصرف آنتی بیوتیک را برای شما تجویز کرده است، قبل و بعد از مصرف دهانتان را بشویید. ممکن است نیاز باشد که لثه‌هایتان را قبل از عمل با دهانشویه شسته بشویید.

بیماری ایدز باعث کاهش تعداد گلبول‌های قرمز خون در پلاکت‌ها می‌شود. این پلاکت‌ها به لخته شدن خون کمک می‌کنند.اگر تعداد پلاکت‌ها بالاتر از 50000 باشد، تغییرات زیادی در درمان دندانپزشکی شما وجود نخواهد داشت. اگرچه، اگر تعداد پلاکت‌هایتان پایین‌تر از این تعداد باشد، درمانتان باید توسط یک دندانپزشک بخصوصی با تجربه بالا در درمان بیمارانی با بیماری‌های خاص انجام  بگیرد. یک دنداپزشک عمومی ممکن است نتواند درمان دندانپزشکی کلی و جامعی را انجام دهد.

بیمازی ایدز همچنین باعث کاهش ﺗﻌﺪﺍﺩ ﮔﻮﻳﭽﻪ‌ﻫﺎﻯ ﺧﻮﻥ ﺩﺭ ﺣﺠﻢ ﻣﻌﻴﻨﻰ از سلول‌های قرمز خونی (گلبول‌های قرمز خون) خواهد شد. کم خونی یا پایین بودن تعداد گلبول‌های قرمز خون در ابراد مبتلا به ایدز شایع است. این امر ممکن است از عوارض ناشی از ﺩﺭﻣﺎﻥ ﺿﺪ ﺭﺗﺮﻭﻭﻳﺮﻭﺳﯽ باشد. دنداپزشک شما باید از جزئیات کامل کم خونی و میزان شدت آن اطلاع داشته باشد. بیماری ایدز و همه‌ی داروهای بکار رفته برای آن می‌توانند روی تعداد گویچه‌های خونی تاثیر داشته باشند، پس باید دندانپزشکی را از نتایج آخرین آزمایش‌های خونتان مطلع کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *