فرنوکتومی یا جراحی فرنوم عمل سادهی حذف فرنوم در دهان است. فرنوم اتصال عضلانی بین دو بافت است. دو فرنوم در دهان وجود دارد که گاهی اوقات میتوانند مانع عملکرد طبیعی شوند و متقاضی عمل فرنکتومی هستند. این فرنومها فرنوم لینگوال که زبان را به کف دهان متصل میکند و فرنوم لبی که داخل لب بالا را به لثه در بالای دو دندان جلویی متصل می کند، نام دارند.
[sv slug=”alert”]
فرنوکتومی روشی است که بعضی اوقات در قسمتهای مختلف دهان به عنوان بخشی از درمان ارتودنسی انجام میشود. متخصصین ما در کلینیک تخصصی دندانپزشکی دکتر بزرگ و دکتر محمدینژاد روش فرنوکتومی را با استفاده از تکنیکهای جراحی پیشرفته مانند لیزر که در به حداقل رساندن انقباض زخم، خونریزی و زخم کمک میکند، انجام میدهند. اگر فرنوم از بین نرود، باعث درد فک و مشکل در صحبت کردن میشود. برای آشنایی بیشتر با جراحی فرنوم و یا رزرو نوبت میتوانید با ما از طریق شمارهی 02122027384 و 02122023658 تماس حاصل فرمایید.
[sv slug=”alert1″]
مشکلات همراه با فرنوم
- فاصله بین دندانها
- برخی از افراد یک فرنوم سفت زیر زبانشان دارند. که ممکن است مانع از حرکت آزادانهی زبان شود. این وضعیت چسبندگی زبان به کف دهان یا آنکیلوگلوسیا (tongue tie) نامیده میشود. چسبندگی زبان ممکن است در غذا خوردن نوزادان اختلال ایجاد کند. و بعدا میتواند در یادگیری کودک برای صحبت کردن مشکل ایجاد کند.
- گاهی اوقات فرنوم بین دندانهای جلوی بالایی (دندانهای پیشین) چسبیدهاند. که ممکن است زمانی که دندانهای دائمی کودک در 6 یا 7 سالگی در میآیند، مشکل ساز شود. دندانها ممکن است نتوانند در آیند، یا ممکن است بین آنها فاصله وجود داشته باشد.
- در موارد نادرتر یک فرنوم داخل لب پایین ممکن است لثه را از دندانهای پیش به عقب بکشد. که ممکن است منجر به مشکلات لثه شود.
- فرنوم میتواند در قرارگیری دندان مصنوعی مشکل ایجاد کند. همچنین فرنوم ممکن است در هر نقطه از دهان رخ دهد. با این حال، اغلب در اطرف فک بالا یا پایین دیده میشود.
مزایای درمان
موارد زیر از مزایای فرنوکتومی است:
- ناراحتی دهان را کاهش میدهد.
- این روش ظاهر صورت را با از بین بردن فاصلهی بین دو دندان جلوی بالایی اصلاح میکند.
- اعتماد به نفس را افزایش میدهد.
- باعث بهبود عملکرد فک و دهان میگردد.
- دندانهای مصنوعی را برای استفاده کنندگان از آنها تثبیت میکند.
- باعث بهبود ارتباط و بیان احساسات میگردد.
- باعث افزایش اشتها میشود زیرا بیمار میتواند به درستی غذا بخورد.
انواع فرنوکتومی
چند نوع فرنوکتومی وجود دارد که در زیر توضیح داده شده است:
فرنوکتومی زبانی
فرنوم زبانی، زبان را به کف دهان متصل میکند. گاهی اوقات فرنوم زبانی میتواند به نوک زبان برسد و باعث چسبندگی زبان به کف دهان شود. فرنوم زبانی محدود کننده یک اتفاق رایج در بین کودکان است. بطور طبیعی کودکان میتوانند به خوبی با یک فرنوم لینگوال برجسته کنار بیایند و بطو عادی غذا بخورند و صحبت کنند.در صورتی که این بخش اضافه به نوک زبان برسد، ممکن است فرنکتومی تنها انتخاب برای بازیابی عملکرد طبیعی زبان کودک باشد.
جراحی فرنوم زبانی یک عمل ساده است که در این درمان زبان را با بیحس کننده، بی حس میکنند. سپس یک برش کوچک انجام میشود که زبان را از کف دهان آزاد میکند. پس از آن برش به منظور بهبود بافت، بخیه میشود.
فرنکتومی لب (دندانهای بالایی)
فرنوم لبی فک بالا در لب بالا به لثه دندانهایی جلویی بالا متصل است. اگر زبان خود را بین لب بالا و دندانهای خود حرکت دهید، متوجه این نوار باریک عضله میشوید.فرنوم لبی فک بالا میتواند باعث ایجاد فاصلهی زیاد بین دو دندان جلویی شود. با این حال درمان فوری ضروری نیست، مگر اینکه فرنوم باعث درد زیادی در لب و لثهی بالایی شود. درمان باید تا زمانی که دندانهای دائمی بالا در میآیند، به تعویق انداخته شود. خیلی وقتها جایگزینی دندانهای شیری با دندانهای دائمی به طور طبیعی باعث از بین رفتن فاصله بین دو دندان جلو میشود. اگر فاصلهی بین دندانها از بین نرفت، میتوان با استفاده از بریس این مشکل را درمان کرد.
فرنکتومی لب یک عمل ساده است که شامل بیحس کردن لب بالایی و لثه با یک بیحس کننده است. سپس یک برش کوچک انجام میشود که لب فوقانی را از لثه جدا میکند. پس از آن فرنوم با لیزر برداشته میشود. در نهایت دندانپزشک برای کاهش خونریزی گاز استریل را روی محل قرار میدهد.
فرنکتومی لب (لب پایین)
فرنکتومی لب (لب پایین) شبیه به فرنکتومی لب (لب بالا) است و دلیل انجام جراحی برای هر دو مورد یکسان است. با این تفاوت که فرنکتومی لب بالا فقط در کودکان انجام میشود، اما فرنکتومی لب پایین در بزرگسالان نیز انجام میشود.
فرنکتومی با لیزر چگونه است؟
در روش لیزر، دندانپزشک برای جدا کردن فرنوم از لب یا زبان از لیزر استفاده میکند. این روش جدیدتر از روش بریدن با چاقو است و مزایای بیشتری نیز دارد. این روش همچنین اینگونه است:
با توجه به سن بیمار، ممکن است ناحیهی فرنوم با بیحسی موضعی بیحس شود. سپس بافت نرم با استفاده از لیزر بافت نرم آزاد میشود. معمولا نیازی به بخیه نیست. این ناحیه با ویتامین درمان میشود و با یک رول پنبهای جهت کنترل هرگونه خونریزی لثه که ممکن است رخ دهد پوشانده میشود.وقتی که ناحیه به اندازه کافی بیحس شود، این روش تنها چند دقیقه طول میکشد.
مزایا
- خونریزی در موارد نادر (که لیزر میسوزاند یا بزاق کنترل میکند.)
- بدون عفونت
- کاملا قابل پیش بینی: دندانپزشک میداند دقیقا از کجا شروع کند و چه زمانی فرنوم کاملا آزاد میشود. بازشدگی بسیار مشخص به شکل الماس به معنی رهاسازی موفق است.
- بدون درد
- بدون نیاز به دورهی استراحت برای بهبودی
نقاط ضعف
- ممکن است نسبت به بریدن با چاقوی جراحی، زمان بیشتری صرف شود (چند ثانیه بیشتر).
- در صورت استفاده از بیحسی موضعی ممکن است نوزاد به مدت 30 دقیقه پس از عمل بیقرار و بهانه گیر باشد یا نتواند غذا بخورد.
مراقبت بعد از عمل
- بعد از انجام این عمل، ناحیه باید تمیز نگه داشته شود.
- ممکن است شستشو با آب نمک توصیه شود.
- در حالی که درد و ناراحتی معمولا جزئی است، داروهای ضد درد و یا ضد التهاب میتواند برای از بین بردن ناراحتی استفاده شود.
- در طول دورهی بهبودی از خوردن غذاهای ترد و مایعات داغ اجتناب کنید.
- از کشیدن لب خودداری کنید زیرا ممکن است باعث پارگی و خونریزی بیشتر و به تاخیر افتادن بهبودی گردد.
- انجام فعالیتهایی که میتوانند باعث آسیب به ناحیه شوند را محدود کنید.
- کودکان روز پس از اتمام درمان، میتوانند به مدرسه بازگردند.
- ممکن است حال که دیگر محدودیتی برای حرکات زبان وجود ندارد، تمرینات پس از عمل برای ایجاد حرکات عضلانی مناسب، توصیه شود.
خطرات احتمالی
خطراتی ناشی از فرنکتومی شامل موارد زیر هستند:
- برگشت: به دلیل خاصیت بهبودی سریع دهان، این احتمال وجود دارد که فرنوم در طول دورهی بهبودی مجدداً متصل شود، بخصوص در صورتی که دو زخم در نزدیکی هم وجود داشته باشند.
- انقباض موضعی زخم:زخمها گاهی اوقات میتوانند در طول فرایند بهبودی به طرف داخل جمع شوند.
- عفونت: فرنکتومی میتواند در برخی موارد باعث ایجاد عفونت شود.
هزینه
هزینههای فرنکتومی از بیماری به بیمار دیگر متفاوت است و به عواملی از جمله شدت مشکل و روش مورد استفاده برای درمان بستگی دارد. در صورت بروز عوارض حین و بعد از عمل، هزینه افزایش مییابد.